Role logopeda ve školství - Kůrková, Magdalena (Jihočeská univerzita, 2019)
V teoretické části diplomové práce je charakterizována historie oboru logopedie v českých zemích, rozdělení logopedické intervence a organizace logopedických pracovníků. Hlavním předmětem práce je popsat požadavky na vzdělání a profesní rozvoj pedagoga poskytujícího logopedickou péči ve školství i v soukromé sféře. Zmíněno je i rozčlenění logopedických pracovišť dle jednotlivých sfér vzdělávání. Cílem praktické části práce je zmapování logopedické péče v Jihočeském kraji. Dochází také k porovnání současné situace školních logopedů. Dále je praktická část zaměřena na pracoviště, kde dochází k logopedické péči u dětí s kochleárním implantátem. Diplomová práce je orientována na oblast surdopedie, tedy do druhého dílčího zaměření logopeda.
The Role of speech therapist in education system
Keywords: Logopedie; historie logopedie; vzdělání; organizace logopedie; profesní rozvoj; školní logoped; klinický logoped; logopedická intervence; kochleární implantát; surdopedie.; Speech Therapy; History of Speech Therapy; Education; Organization of Speech Therapy; Profession Development; School Speech Therapist; Clinical Speech Therapist; Logopedic Intervention; Cochlear Implant; Special Education of People with Hearing Impairment.