Začlenění a aktivizace osob starších 65 let do společenského dění v Písku - Vlachová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2021)
Bakalářská práce se zabývá začleněním a aktivizací osob straších 65 let do společenského dění v Písku. Cílem bakalářské práce je zjistit jaké služby a aktivity město Písek zajišťuje k začlenění osob starších 65 let do společnosti. K zjištění cíle jsou použity čtyři výzkumné otázky. Bakalářské práce je členěna na dvě části. Teoretická část se zabývá stářím a stárnutí, změnami ve stáří, sociální integrací ve stáří a aktivizací seniorů. Pro praktickou část je zvolen kvalitativní výzkum, metoda dotazování a analýzy. Jako technika je zvolen polostrukturovaný rozhovor a rešerše dokumentů. Výzkumné části se účastnilo sedm informantů. Z výsledků vyplývá, že služby a aktivity, které jsou seniorům poskytovány, jsou velmi rozmanité. Mezi služby a aktivity, které slouží k aktivizaci a začlenění seniorů do společnosti můžeme zařadit sociálně - aktivizační služby pro seniory a osoby se zdravotním postižením, služby Senior Pointu zaměřené na aktivizaci a zlepšení života seniorů, dále služby pro seniory od Červeného kříže a informační, vzdělávací a kulturní služby pro seniory od Městské knihovny. Celkem služby a aktivity na území města Písek poskytuje 14 poskytovatelů. Tato bakalářská práce by mohla posloužit, jako přehled o službách a aktivitách, které se nacházejí ve městě Písek, a to jak pro samotné seniory, tak pro širokou veřejnost. Dále by mohla sloužit poskytovatelům sociálních služeb pro seniory, aby zjistili, o jaké služby a aktivity mají senioři ve městě Písek zájem a zda jsou o nich dostatečně informováni. Také by tato bakalářská práce mohla být využita pro studenty a další pracovníky sociálních oborů.
Integration and activization of people older than 65 years into the social life in Písek
Keywords: aktivizace seniorů; služby pro seniory; začlenění seniorů; aktivity pro seniory; město Písek; activization of seniors; services for seniors; inclusion of seniors; activities for seniors; the town of Písek