Zaměstnávání cizinců v České republice - Fišerová, Petra (Jihočeská univerzita, 2008)
Pohyb obyvatelstva za prací byl a je celosvětovým fenoménem - ať již bereme v potaz stěhování obyvatelstva za prací v rámci jednoho státu nebo mezi státy různými. Od počátku devadesátých let přijíždí do České republiky velké množství cizinců s úmyslem najít si zde práci a zlepšit tak své životní podmínky. Často se jim ale nedaří tento cíl naplnit podle vlastních představ. Obzvláště občané ze zemí bývalého Sovětského svazu a z různých asijských zemí zde nenacházejí nejlepší pracovní podmínky a uplatnění. Pomineme-li ilegální zaměstnávání, i ti, kteří jsou zde zaměstnáni legálně, často pracují za minimální mzdy, ve špatných podmínkách a pod neustálou hrozbou vyhoštění. V bakalářské práci se zaměřuji na srovnání pracovních podmínek a pracovního uplatnění občanů z tzv. západních zemí a ze zemí bývalého Sovětského svazu a jihovýchodní Asie. Dále se v teoretické části snažím o vyjasnění problematiky tzv. klientského systému, který velice ztěžuje pracovní podmínky občanům ze zemí SNS a Ruska.
Employment of the Foreigners in the Czech Republic
Keywords: azyl; azylant; cizinec; cizinecký zákon; imigrace; imigrant; migrace; Asylum; citizen; imigration; migration