Vysídlení německého obyvatelstva na Chebsku 1945 - 1948 - Rambousková, Ivana (Jihočeská univerzita, 2011)
Předkládaná bakalářská práce se zabývá česko-německými vztahy po druhé světové válce, zejména lety 1945 - 1948. Zaměřena je na smutnou dohru druhé světové války, kdy došlo k největšímu přesunu osob v dějinách českého státu ? odsunu sudetských Němců. V první části bakalářské práce je nastíněna charakteristika doby, která předcházela vývoji událostí, které vyústily nástupem Adolfa Hitlera k moci a druhou světovou válkou. Dále popisuje první myšlenky odsunu, které byly zformulovány exilovým prezidentem Edvardem Benešem v Anglii a atmosféru, která ovládla český národ po skončení druhé světové války. Nenávist a touha po odplatě za roky útisku nacistickým Německem vyvrcholilo odsunem asi 2,2 miliónu německých obyvatel. Dále se první část práce zabývá příčinami, průběhem a důsledky vysídlení Němců z Československa. Druhá část je pak zaměřena na poválečnou situaci na Chebsku, kdy Cheb, jako město s téměř výlučně německým obyvatelstvem, nezažil ?živelný? odsun, jaký proběhl na většině zbylého území Československa. Tato část ve stručnosti nastiňuje obraz předválečné situace na Chebsku, osvobozování americkou armádou a především provedení odsunu Němců z tohoto území.
Displacement of German population in Cheb region 1945-1948