Nevhodná obuv jako jedna z příčin deformit nohou,vliv prevence a efekt kompenzačních pomůcek - Kaňkovská, Martina (Jihočeská univerzita, 2010)
Ve své bakalářské práci se zabývám problematikou nejčastějších deformit nohy způsobených především vlivem nesprávné obuvi a dalších příčin, které zjišťuji na základě dotazníku v praktické části. V teoretické části jsem podrobněji rozebrala problematiku nohou a jejich nejčastějších získaných deformit. Zaměřila jsem se zde především na prevenci. Dále ve své také práci zmiňuji efekt a důležitost nošení kompenzačních pomůcek v obuvi. Je zde také přehled základních požadavků, podle kterých vhodnou obuv vybírat a je zde zmíněno jak bychom měli co nejoptimálněji zatěžovat nohu ve sportu či běžných činnostech. Praktická část zahrnuje vyhodnocení šetření aplikovaného na osobách, které navštívili Centrum technické ortopedie z důvodu nějakého problému týkajícího se potíží v oblasti nohou. Výzkumnou metodou byl dotazník, kde zjišťuji, jaká obuv k získaným deformitám nohy přispívá nejvíce, jestli užívají kompenzační pomůcky a které z nich uvedly zkoumané osoby jako nejefektivnější.
Unfitting shoes as one of causes deformities on feet ,influence prevention and effect compensatory utilities
Keywords: deformita; kompenzační pomůcky; vhodná obuv; zatěžování nohy; deformity; compensation aids; suitable footwear; foot loading