Přehled o peněžních tocích (cash flow) - Dřevojan, Lukáš (Jihočeská univerzita, 2023)
Tato bakalářská práce se zabývá přehledem o peněžních tocích a jeho využitím v oblasti finančního rozhodování. Přehled o peněžních tocích, známý spíše jako výkaz cash flow, je jedním z nejvýznamnějším a nejdůležitějších finančních výkazů zobrazujících finanční situaci účetní jednotky a její finanční zdraví. Cílem této práce je pro vybraný podnikatelský subjekt sestavit přehled o peněžních tocích a na základě dat vygenerovaných v tomto účetním výkazu provést více detailní posouzení finančního zdraví onoho subjektu prostřednictvím zpracování finanční analýzy. V rámci finanční analýzy jsou použity poměrové ukazatele konstruované na bázi peněžních toků, které poměřují cash flow s jinou položkou rozvahy či výkazu zisku a ztráty. Na závěr je na základě provedené analýzy přehledu o peněžních tocích a analýzy poměrových ukazatelů zhodnocena celková finanční situace vybraného podnikatelského subjektu a dochází k vyvození závěrů a doporučení, které by danému podniku mohly pomoci dosáhnout vyšší efektivity v oblasti řízení peněžních prostředků a zajistit jeho dlouhodobou platební schopnost do budoucna.
Cash flow statement
Keywords: cash flow; účetní výkazy; finanční analýza; likvidita; solventnost; cash flow; financial statements; financial analysis; liquidity; solvency