Struktura a vývoj trestné činnosti romské populace na okrese prachatice v období 1995-2005 - Pangl, Jaroslav (Jihočeská univerzita, 2008)
Práce se zabývá rozborem struktury a vývoje trestné činnosti romské populace na okrese Prachatice v období 1995 - 2005. Teoretická část práce obsahuje stručný přehled historie vztahu romské minority a majority v českých zemích, dále demografický rozbor okresu Prachatice ve vztahu k romské minoritě, dále charakterizuje specifika kriminality jako patologického společenského jevu a rozebírá některé aspekty kriminality páchané romskou minoritou. Praktická část obsahuje rozbor struktury a vývoje trestné činnosti romské a většinové populace na okrese Prachatice v období od 1.1. 1995 do 31.12.2005, tak jak byla vykázána v policejních statistikách Okresního ředitelství Policie ČR Prachatice. Rozbor romské kriminality na okrese Prachatice ukázal , že tento druh etnické kriminality nemá v tomto regionu výraznější specifika, která by takto chápaný druh kriminality, vydělila od vývoje a struktury kriminality většinové společnosti žijící v tomto regionu.
The Structure and Development of Criminality of Romany Population in Prachatice Region During 1995-2005.
Keywords: Romská kriminalita; kriminalita majority; kriminalita zjevná; kriminalita latentní; skutková podstata trestného činu; policejní statistika; prevence; sociální vyloučení; Romany criminality; majority{\crq}s criminality; obvious criminality; latent criminality; facts of a crime; police statistics; prevention; social exclusion