Denní test kvality scintigrafické kamery AXIS na oddělení nukleární medicíny Příbram jako ukazatel stálosti přístroje za posledních 5let - Hefka, Pavel (Jihočeská univerzita, 2012)
Denní test kvality scintigrafické kamery AXIS na oddělení nukleární medicíny Příbram jako ukazatel stálosti přístroje za posledních 5let Tato má práce je zaměřena na výběr nejvhodnější rutinní kontroly scintilační kamery AXIS na oddělení nukleární medicíny Příbram. Ve své práci jsem se zaměřil na rozbor doporučených testovacích procedur a na volbu metody, která v rutinním provozu nukleární medicíny dostatečně vypovídá o kvalitě přípravy přístroje pro vyšetření a nemá vysokou časovou náročnost. Výsledkem takovéto optimalizační analýzy je procedura kontroly vnitřní obrazové homogenity, která jednak plně respektuje doporučení SÚJB i doporučené postupy výrobce scintilační kamery AXIS. Provádění zvolené metody je detailně popsáno a je uvedena metoda záznamu, shromažďování a vyhodnocení získaných dat. Uvedený způsob kontroly přístroje AXIS je na oddělení nukleární medicíny Příbram prováděn dlouhodobě. Umožnil mi provést analýzu dlouhodobé stability přístroje za posledních 5 let. Získané výsledky byly porovnány s údaji, které uvádí výrobce a s výsledky obdobného přístroje v České republice. Prezentace zaznamenaných dat a získaných výsledků je pro přehlednost uvedena v tabulkách i grafech. Shromážděná data potvrdila, že hodnoty měření homogenity pomocí bodového zdroje dobře korespondují s daty, která pro tento přístroj uvádí výrobce. Tím se také potvrdila má hypotéza o správném výběru metody testování homogenity pomocí bodového zdroje. Lze tedy konstatovat, že gama kamera AXIS s doplňkem pro detekci pozitronových zářičů je stabilní a při zabezpečení dobré servisní péče ji lze dobře využívat v rutinním klinickém provozu i po 10 letech od instalace.
Daily test of the AXIS scintigraphic camera quality in the Nuclear Medicine Department in Pribram as an indicator of the apparatus stability for the last 5 years
Keywords: AXIS; Bodový zdroj; Denní test; Doporučení SÚJB; Homogenita; Kvalita; Nukleární medicína; Scintilační kamera; AXIS; Point source; Daily testing; State Office for Nuclear Safety Recommendation; Homogeneity; Quality; Nuclear medicine; Scintigraphic camera