Controlling nevýrobního podniku - Mrázová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2022)
Diplomová práce se zabývá analýzou controllingových nástrojů, které jsou zásadní pro zlepšení procesů nevýrobních podniků. Tímto nevýrobním podnikem je společnost poskytující služby v oblasti profesionální nákladní dopravy, spedici nebo celní a logistické služby. Analyzovanými nástroji controllingu jsou zejména operativní nástroje, a to plánování a tvorba rozpočtů, analýza naturálního bodu zvratu, kalkulace nákladů na kilometr a rovněž analýza efektivity provozu jednotlivých vozidel společnosti a analýza efektivity dispečerů. Data a veškeré informace potřebné ke zpracování praktické části jsou získány přímo z ekonomického oddělení společnosti. Součástí diplomové práce je i následné vyhodnocení jednotlivých nástrojů controllingu aplikovaných ve společnosti a návrhy vhodných doporučení pro optimalizaci controllingových aktivit této firmy.
Controlling of a non-manufacturing company
Keywords: controlling; nevýrobní podnik; controller; controllingové nástroje; analýza; zhodnocení; controlling; a non-manufacturing company; controller; controlling tools; analysis; evaluation