Akutní a pozdní nežádoucí reakce po ozařování prsu - Kárová, Natálie (Jihočeská univerzita, 2018)
Má bakalářská práce se zabývá ošetřovatelskými zvyklosti na jednotlivých onkologických pracovištích v České republice. Práce je rozdělena na dvě části. Teoretická část obsahuje informace, které jsem zpracovala z dostupné literatury, odborných internetových stránek a odborných časopisů. Cílem práce bylo analyzovat současné ošetřovatelské postupy s cílem zjistit, jaké jsou ošetřovatelské zvyklosti v problematice kožních reakcí po ozařování prsu na zvolených pracovištích. V teoretické části jsou informace o tom, co je nádor, jaké jsou jeho příčiny vzniku a rizikové faktory. V práci jsem se také zaměřila na metody, kterými lze karcinom prsu odhalit, dále na radioterapii a její nežádoucí účinky. Poslední kapitolu tvoří další léčebné možnosti v léčbě karcinomu prsu. V praktické části jsou data, která jsem čerpala pomocí dotazníkového šetření na 4 pracovištích v České republice. Dotazník byl zcela anonymní, a obsahoval otázky především na ošetřovatelské zvyklosti na jednotlivých pracovištích u pacientů, kteří podstoupili radioterapii prsu. Z mého dotazníkového šetření vyplývá, že jednotlivé ošetřovatelské zvyklosti se na jednotlivých onkologických pracovištích výrazně neliší. Bylo zjištěno, že dotázaní pracovníci preventivně na ozářenou kůži doporučují: nesolené vepřové sádlo, mast Calcium panthoteticum, rakytníkový olej nebo konopnou mast. Na erytém: Bepanthen Flamigel a Panthenol gel. Na suchou deskvamaci uvádí, že nejlepší je používat krém Linola Radio Derm, Bepanthen krém nebo krém Radioxar. V případě vlhké deskvamace uvádí, že svým pacientům doporučují: krytí Bactigras, Flamigel nebo Infadolan mast. Výsledky z praktické části mohou sloužit jako zpětná vazba pro oslovené nemocnice nebo jako studijní materiál pro studenty i veřejnost.
Acute and late effects of adjuvant treatment after radiotherapy of breast cancer
Keywords: Karcinom prsu; radioterapie; nežádoucí reakce po ozařování; erytém; rizikové faktory; Breast cancer; radiotherapy; undesirable reactions after irradiation; erythema; risk factors