Daňová problematika neziskové organizace - plátce daně z přidané hodnoty - Ficová, Andrea (Jihočeská univerzita, 2011)
Tato diplomová práce se zabývá problematikou daně z příjmů právnických osob a daně z přidané hodnoty u právnické osoby, která nebyla založena za účelem podnikání. V prvním bodu teoretické části jsem nejdříve zaměřila na vysvětlení pojmu nezisková organizace. Dále popisuji specifika daně z příjmů z právnických osob, která se týkají neziskových organizací. V třetí části literárního přehledu popisuji daň z přidané hodnoty. Nejdříve charakterizuji rozdíl mezi osobou povinnou k dani a osobou identifikovanou k dani, dále vysvětluji, jaké položky jsou předmětem daně a co patří do základu daně. V praktické části sleduji vliv daně z příjmů a vliv daně z přidané hodnoty na konkrétní neziskový subjekt, který provozuje vedlejší hospodářskou činnost a je plátce daně z přidané hodnoty.
Tax problems of the non-profit organisation ? payer of value added tax
Keywords: nezisková organizace; daň z příjmů právnických osob; daň z přidané hodnoty; daňové přiznání; hlavní činnost; vedlejší činnost; : non-profit organisation; corporate income tax; value added tax; declaration of taxes; main operation; socendary activity