Cestovní smlouvy podle nového Občanského zákoníku - Karbulková, Iveta (Jihočeská univerzita, 2015)
Tématem této diplomové práce jsou Cestovní smlouvy podle nového Občanského zákoníku. Práce se skládá ze dvou částí - teoretické a praktické. Teoretická část se věnuje vymezení základních pojmů souvisejících s cestovním ruchem a přibližuje právní úpravu ochrany spotřebitele jak v České republice, tak v rámci Evropské unie. V praktické části je provedeno srovnání cestovních smluv (včetně smluvních podmínek) několika vybraných cestovních kanceláří a agentur s pobočkami v Českých Budějovicích. Dále jsou zde rozebrány vyplněné dotazníky určené jak zákazníkům cestovních kanceláří či cestovních agentur, tak přímo vybraným cestovním kancelářím a agenturám.
Travel contracts according to the new Civil Code
Keywords: cestovní smlouva (smlouva o zájezdu); cestovní kancelář; cestovní agentura; zákazník; Občanský zákoník; ochrana spotřebitele; smluvní podmínky; reklamace; náhrada škody za narušení dovolené; travel contract; tour operator; travel agency; customer; Civil Code; consumer protection; terms of a contract; complaint; compensation for loss of enjoyment of the holiday