Návrh přípravku k testování utužení půdy na univerzálním zkušebním stroji - Boček, Jan (Jihočeská univerzita, 2020)
Cílem práce bylo vyrobit funkční přípravek na testování utužení půdy na zkušebním univerzálním stroji. Především se jednalo o to, zdali přípravek zkoušení odolá silám působících na zeminu na zkušebním stroji.V teoretické části bakalářské práce je obecně popsáno utužení půdy a jak mu zabraňovat. Dále jsou zde popsány další přístroje, kterými můžeme utuženost půdy zjistit, od jednoduché rýčové zkoušky po už složitější elektronické přístroje. V této části je také popsán univerzální zkušební stroj. V praktické části je popsána výroba přípravku na zkoušení utužení půdu a náklady na ni jsou zaznamenány v tabulce. Přípravek je pro lepší představu uveden ve výkresech. Dále je zde popsaný průběh pokusu, jednotlivá měření a opakování. Výsledky pro lepší přehlednost jsou uvedeny v grafech.
Design of a device for testing soil compaction on a universal testing machine
Keywords: Utužení půdy; přípravek; univerzální zkušební stroj; Soil compaction; preparation; universal testing machine