Zdravotní pojištění a práva pojištěnců v ČR - Suková, Eliška (Jihočeská univerzita, 2023)
Bakalářská práce se zabývá tématem Zdravotní pojištění a práva pojištěnců v České republice. S ohledem na aktuální nedostatek finančních prostředků v oblasti zdravotnictví a pojišťovnictví se o této problematice velmi diskutuje. Cílem bakalářské práce je analyzovat fungování českého veřejného zdravotního pojištění a upřesnit a více rozebrat práva pojištěnců. Tato bakalářská práce obsahuje čistě teoretickou část. Celá teoretická část práce se zaměřuje na popis právních předpisů, které upravují zdravotní pojištění u nás v České republice a také se zaměřuje na vztah mezi zdravotní pojišťovnou a pojištěncem. S ohledem na rozsáhlou legislativu je identifikace zákonů a vyhlášek klíčovým aspektem této práce. Veškeré nalezené informace pomáhají pochopit roli zdravotního pojištění jako finanční zabezpečení pro poskytovanou péči všem pojištěncům. Také se tato bakalářská práce zabývá tím, jaké jsou veškeré možnosti čerpání zdravotního pojištění na zdravotní péči. Studie, články, zákony, statistiky a další různé zdroje slouží jako podklad pro analýzu a vyhodnocení této problematiky. Bakalářská práce se klade za cíl přispět k lepšímu porozumění současné situace zdravotního pojištění v České republice a jeho dopady na práva pojištěnců a pacientů. Závěry této práce mohou být využity pro další zkoumání a diskusi o této klíčové oblasti národního hospodářství, která značně ovlivňuje všechny občany všech věkových kategorií. Tato bakalářská práce může sloužit rovněž jako zdroj pro pracovníky, které se pohybují ve zdravotně sociální oblasti a kteří se každodenně setkávají s praktickými aspekty zdravotní péče a poskytování informací pacientům.
Health Insurance and Insureds' Rights in the Czeh Republic
Keywords: Zdravotní pojištění; práva pojištěnců; Česká republika; finanční prostředky; zdravotní péče; Health Insurance; insureds' rights; Czech Republic; financial resources; healthcare