Problematika nákupu, zpracování a odbytu zásob ve vybraném podniku v oboru automobilového průmyslu - Zedníčková, Eliška (Jihočeská univerzita, 2009)
Automobilový průmysl zažíval v uplynulých měsících stagnaci. V současné době se situace zlepšila, protože v sousedních státech bylo zavedeno tzv. šrotovné. Díky tomu se začínají velice dobře prodávat levnější značky automobilů. Dodavatelé dílů pro automobilový průmysl musí mít dostatek zásob materiálu i zboží, aby uspokojily poptávku. Z toho vyplývá, že zásoby jsou důležitou součástí majetku. Cílem této diplomové práce na téma Problematika nákupu, zpracování a odbytu zásob ve vybraném podniku v oboru automobilového průmyslu je analyzovat problémy spojené s nákupem, zpracováním a prodejem zásob ve společnosti Edscha Bohemia s.r.o., která podniká v oboru automobilového průmyslu. Zásoby EDSCHA účtuje způsobem A. Nakoupené zásoby oceňuje pořizovacími cenami, při vyskladnění používá metodu váženého aritmetického průměru. Drobný majetek do 3 000,- Kč účtuje přímo do spotřeby. Při účtování pořízení zásob nepoužívá účet 111, ale pořízení účtuje přímo na účet skladu 112. Domnívám se, že společnost má dobře propracovaný systém účtování zásob. Dostatečně využívá analytické evidence, to je výhodné pro lepší orientaci v účetnictví. V Německu využívají při účtování zásob tzv. podúčtů, ptoto je účetnictví mnohem více přehledné než české účetnictví. V Německu mají zvláštní podúčty pro vratné obaly, reklamace a vedlejší pořizovací náklady. Zůstatky podúčtů převádějí na konci účetního období na kmenové účty. Pokud bych měla možnost ovlivnit účtování zásob v České republice, rozhodně bych zavedla podúčty k účtům zásob. Nyní mohu pouze doporučit, aby účetní jednotky využívaly co nejvíce analytických účtů. Domnívám se, že pokud se používá analytiky, je účetnictví mnohem přehlednější a má lepší vypovídací schopnost.
Purchase, processing and sales of goods in an automotive company
Keywords: Stocks; účtování; analytická evidence.; Stores; accounting; analytical accounts.