Muzikoterapie jako jeden z aspektů odstraňování bariér v oblasti kontaktu u osob s PAS - Smejkalová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2016)
Práce je rozdělena na část teoretickou a praktickou. Teoretická část se zabývá základními informacemi o autismu. Seznamuje čtenáře se vznikem, druhy a projevy autismu. Dalším základním tématem v této bakalářské práci je muzikoterapie. Nejprve práce popisuje muzikoterapii obecně a poté hledá vhodnou formu muzikoterapie pro osoby s poruchou autistického spektra (dále jen s PAS) ke zmírněním projevů autismu. Dále prezentuje přípravu a průběh hodiny v Auticentru v Českých Budějovicích pod vedením Mgr. Dany Pšeničkové. Praktická část se zabývá kvalitativním výzkumem s cílem vyřešit základní výzkumnou otázku: ,,Je muzikoterapie přínosem v oblasti kontaktu pro osoby s PAS?'' V případové studii se zaměřuje na jednoho chlapce s PAS, který je pozorován v hodinách skupinové muzikoterapie. Díky sběru dat z různých zdrojů se odkrývá odpověď na základní výzkumnou otázku.
Music Therapy as one of the aspects of removing the barriers in contact between healthy people and people suffering from Autism Spectrum Disorder
Keywords: děti s poruchou autistického spektra; muzikoterapie; kontakt; children suffering from Autism Spectrum Disorder; music therapy; contact