Jiří Chalupa a činnost Odboru mladých Spolku divadelních ochotníků v Havlíčkově Brodě 1938-1945 - Váchová, Aneta (Jihočeská univerzita, 2018)
Předkládaná práce se zabývá Spolkem divadelních ochotníků v Německém Brodě (dnešní Havlíčkův Brod). Ve své práci se autorka zaměřila na herce Jiřího Chalupu a jeho působení v Odboru mladých, který vzniknul roku 1941 v rámci spolku. Autorka sleduje vznik Odboru a jeho fungování v rámci spolku. Kromě toho se autorka zaměřila také na profesionální avantgardní divadla, Osvobozené divadlo a D Divadlo, u kterých se mladí herci velmi často inspirovali. Na základě těchto poznatků se pokouší rozkrýt síť pronikání divadelních her a inscenací do menších měst a do ochotnických spolků. Tyto vztahy následně zařadila do širšího společenského a kulturního rámce.
Jiří Chalupa and the Amateurs´s theatre Youth Club in Havlíčkův Brod 1938-1945
Keywords: ochotnické divadlo; Havlíčkův Brod; avantgardní divadlo; amateur theatre; Havlíčkův Brod; avant-garde theater