Délkový a hmotnostní růst raného plůdku candáta obecného krmeného obohacenými naupliemi žábronožky v experimentálních podmínkách - Jankových, Antonín (Jihočeská univerzita, 2014)
Cílem pokusu bylo ověřit vhodnost a účinnost obohacování nauplií žábronožek v odkrmu plůdku candáta. Obohacování různými přípravky probíhalo ve 3 variantách: 1. SELCO, 2. 18 (n-3) (kyselina alfa-linolenová) a 3. 18 (n-3) + vitamín C po dobu 24 hodin. Původním záměrem bylo zahájit krmení plůdku několika variantami různým způsobem obohacených metanauplií artémie. Vzhledem k tomu, že použitý druh artémií (Artemia franciscana) vykazoval po 1 denním obohacování nadměrnou velikost (v porovnání s velikostí ústního otvoru plůdku), což znemožňovalo příjem takovéto potravy. Proto bylo přistoupeno k modifikaci původního postupu. Všem skupinám plůdku byla nejprve zkrmována neobohacená nauplia nejprve v dávce 100 ml (4. - 8. den po vylíhnutí - dph), potom v dávce 50 ml na nádrž (9. dph 25.4.). Teprve po dosažení vhodné velikosti a schopnosti přijímat nauplia větších rozměrů bylo ve druhé části pokusu přistoupeno k rozrůznění výživy (použití různého způsobu obohacení a kontrolní skupina byla krmena neobohacenou artémií). První fáze odkrmu trvala 22 dnů (5.4. - 26.4.), ryby musely být přeloveny a nasazeny do pokusu s obohacenou artémií. Druhá část odchovu, lišící se použitím různým způsobem obohacených metanauplií trvala 8 dnů (27.4. - 4.5.). Na závěr druhé části odkrmu (od 1.5.) bylo přistoupeno ke co-feedingu, tzn. kombinovanému podávání živé potravy a startérového krmiva. 5.5. byl experiment ukončen. Nejvyššího přežití bylo dosaženo u ryb krmených artémiemi obohacenými přípravkem SELCO (28,67 %), u ryb krmených naupliemi obohacenými kyselinou alfa-linolenovou (27,88 %), resp. obohacených vitamínem C a kyselinou alfa-linolenovou (19,00 %). Nejnižší přežití bylo zaznamenáno v kontrolní skupině (14,66 %). Nejvyšší průměrné kusové hmotnosti plůdku na konci pokusu bylo dosaženo u skupiny krmené artémií obohacenou o vitamín C a kyselinu alfa-linolenovou 306,16 +- 64,27 mg, nejnižší u kontroly 216,9 +- 39,96 mg. Největší dosažená průměrná celková délka plůdku (l.t.) byla naměřena u skupiny SELCO 30,13 +- 2,47 mm, nejnižší u kontroly 27,37 +- 1,32 mm. Nejvyšší zastoupení jedinců přijímajících startérovou krmnou směs bylo zaznamenáno u skupiny krmené metanauplii obohacenými o vitamín C (8 %), zároveň ale byla zjištěna i nejvyšší míra kanibalismu (6 %).
Length and weight growth of early pikeperch fry fed with enriched artemia nauplii in experimental conditions
Keywords: nauplia; metanauplia; RAS; bioenkapsulace; larvální; juvenilní; SELCO; nauplii; metanauplii; RAS; bioencapsulation; larval; juvenile; SELCO