The Use of Articles in English Newspaper Headlines - Amchová, Olga (Jihočeská univerzita, 2021)
Noviny jsou v dnešní době jedním z nejčastějších prostředků k získání informací o světě kolem nás. Aby ale získaly naši pozornost, musí mít speciální funkci a to, zaujmout na první pohled. Z tohoto důvodu musí být jazyk používaný v novinových článcích velmi jednoduchý, ale také musí být přesný. Jedním z nejdůležitějších prvků novin jsou titulky, které musí být psány velmi jednodušše, ale zároveň i efektivně. Proto, aby titulky co nejvíce zaujaly, je potřeba občas pozměnit jejich gramatickou strukturu. Tato práce se zabývá použitím anglických členů v titulcích britských novin, jejich analýzou, gramatickou správností jejich užití, tím zda se vypouštějí z textu či ne, a zda v titulcích britských novin existují i jiné pravidelné či nepravidelné tendence k nesprávnému používání členů.
The Use of Articles in English Newspaper Headlines
Keywords: použití členů; určitý člen; neurčitý člen; reference; vypouštění členů; nominální titulky; verbální titulky; The use of articles; headlines; the definite article; the indefinite article; reference; nominal headline; verbal headline; article omission