Historie těžby antracitu a lignitu na Českobudějovicku, komparace z pohledu hospodářských a sociálních dějin - Petrášek, Karel (Jihočeská univerzita, 2017)
Tato bakalářská práce je zaměřena na historický vývoj uhelného průmyslu na Českobudějovicku v první polovině 20 století. Práce je rozdělena do třech částí. První popisuje pomocí dostupné literatury vznik uhelných ložisek v českých zemích. Je zde popsána struktura jihočeských ložisek a kvalita místního uhlí: antracitu a lignitu. Druhá část analyzuje vývoj uhelného hospodářství v českých zemích a uhelnou těžbu na jihu Čech do konce 19. století. Poslední je zaměřena na historii třech konkrétních těžebních oblastí, kde se dolovalo uhlí v průběhu první poloviny 20. století. Jedná se o obce Kamenný Újezd, Mydlovary a Lhotice. Studie se zabývá dějinami jednotlivých místních důlních podniků, rozebírá problémy, se kterými se doly potýkaly. Věnuje se i sociálním podmínkám zaměstnanců. Zjištěné poznatky jsou komparovány se situací v jiných českých uhelných oblastech.
History of anthracite and lignite mining in České Budějovice region compared from a point of view of economic and social history
Keywords: jižní Čechy; Českobudějovicko; těžba uhlí; antracit; lignit; geologie; montánní dějiny; South Bohemia; Českobudějovicko; coal mining; anthracite; lignite; geology; montane history