Psychosociální pomoc při ztrátě blízké osoby - Němečková, Michaela (Jihočeská univerzita, 2016)
Práce se zbývá tématem pomoci při úmrtí blízké osoby. V první kapitole se zaměřuji na téma smrti a umírání obecně. Poukazuji na proměny smrti v minulosti a dnes, které mají za následek vymizení důležitých rituálů a tabuizaci fenoménu smrti. Práce má motivovat k zařazení tématu smrti zpátky do našich běžných rozhovorů, jako tomu bylo dříve, což je první krok při vyrovnávání se s úmrtí blízké osoby. Následující část se zaměřuje na práci se zármutkem a reakcemi pozůstalých na úmrtí jejich blízkého. V poslední části popisuji možnosti podpůrné činnosti poradců pro pozůstalé, psychologů, psychiatrů, svépomocných skupin a krizových center. Tato práce se soustřeďuje na důležitost mezilidských vztahů, potřebu solidarity a empatie v průběhu truchlení.
Psychosocial support in case of baravement
Keywords: Smrt; zármutek; pozůstalí; truchlení; ztráta blízké osoby; podpora; pomoc; vyrovnání se s úmrtím blízké osoby; práce se zármutkem; Death; grief; the bereaved; mourning; bereavement; support; help; coping with bereavement; work with grief