Vztah exteriéru prvotelek k výkonnosti a dlouhověkosti dojnic českého strakatého plemene - Novotný, Luboš (Jihočeská univerzita, 2019)
Genetický vztah byl analyzován mezi exteriérovými znaky a dlouhověkostí u kombinovaného skotu. Byla použita data 91 486 krav českého strakatého plemene poprvé otelených v letech 2003 až 2009. Skutečná dlouhověkost byla definována jako počet zahájených laktací, zatímco funkční dlouhověkost byla počet laktací krávy korigovaný na produkci mléka. Celoživotní výkonnost byla definována jako kumulativní produkce mléka za šest laktací. Všechny krávy byly exteriérově ohodnoceny v průběhu první laktace. Genetické korelace mezi těmito znaky lineárního popisu a dlouhověkostí byly odhadnuty pomocí dvouvariačních analýz s použitím balíčku programů DMU. Dědivost znaků rámce byla v rozmezí od 0,30 do 0,59, zatímco dědivost pro dlouhověkost a funkční dlouhověkost byla 0,06 a 0,05. Heritabilita celoživotní výkonnosti byla 0,08. Genetické korelace mezi měřenými znaky rámce, skutečnou a funkční dlouhověkostí byly v rozsahu od -0,06 do -0,29, pro znaky vemena od -0,02 do 0,33, a pro znaky končetin od -0,03 do 0,17. Genetické korelace mezi měřenými znaky rámce a celoživotní výkonností v rozmezí od -0,03 do -0,30, pro znaky vemena v rozsahu od 0,05 do 0,47, pro znaky končetin v rozsahu od -0,07 do 0,15. Genetické korelace pro hlavní charakteristiky rámce, osvalení, končetin, vemena s dlouhověkostí byly v rozmezí od -0,20 do 0,41 a pro celoživotní výkonnost od -0,14 do 0,51. Nejvyšší genetické korelace mezi exteriérovými znaky a funkční dlouhověkostí byly celková charakteristika vemena (0,25), celková charakteristika končetin (0,26) a hloubka vemena (0,33), naznačují, že tyto znak by mohly sloužit jako ukazatelé funkční dlouhověkosti. Závěrem z toho vyplývá, že na základě výběru lze snadným a levným měřením exteriérových znaků zlepšit funkční dlouhověkost a také celoživotní mléčnou produkci.
The relationship of exterior of first calved to the performance and longevity of Czech Fleckvieh cows
Keywords: dojnice; dlouhověkost; celoživotní výkonnost; exteriérové znaky; genetická korelace; dairy cows; longevity; lifetime performance; conformation traits; genetic correlation