Jazyk a styl románů Aleny Mornštajnové - Vacková, Michaela (Jihočeská univerzita, 2021)
Bakalářská práce se zabývá jazykovou analýzou všech dosud vydaných románů Aleny Mornštajnové. Jedná se o romány Slepá mapa, Hotýlek, Hana a Tiché roky. Autorka je považována za fenomén současné literatury. Práce je rozdělena do dvou částí - teoretické a praktické. První část nahlíží nejen do charakteristiky uměleckého funkčního stylu, ale také do medailonu autorky. Praktická část je rozdělena do tří plánů: tematického, kompozičního a jazykového. Právě poslednímu plánu je věnována největší pozornost. Zkoumá jazykové prostředky z pohledu jednotlivých rovin, a to z fonetické, morfologické, lexikální či syntaktické roviny. Cílem bakalářské práce je zjistit, jak se jazykové prostředky v jednotlivých dílech Aleny Mornštajnové proměňovaly.
Alena Mornstajnova´s language and the style of her novels
Keywords: Alena Mornštajnová; analýza; jazyk; styl; umělecký funkční styl; Alena Mornštajnová; analysis; language; style; artistic functional style