Analýza finančních časových řad v době krize - Lopatář, Antonín (Jihočeská univerzita, 2016)
Tato práce se zabývá analýzou časových řad v době krize. Teoretická část je zaměřena na historii hospodářského cyklu, strukturální a cyklické výkyvy a jednotlivé fáze, ze kterých se hospodářský cyklus skládá. Jsou zde popsány některé teorie hospodářského cyklu. Krize, jako jedna z fází cyklu, je popsána podrobněji. Dále práce představuje metody použité v praktické části. Praktická část obsahuje analýzu vybraných časových řad, např. cenu zlata, sazbu LIBOR a PRIBOR, hrubý domácí produkt a další. Tyto časové řady jsou analyzovány pomocí exponenciálního vyrovnávání, metody klouzavých průměrů a dalších metod.
Analysis of Financial Time Series in Crisis
Keywords: Hospodářský cyklus; ekonomická krize; exponenciální vyrovnávání; klouzavé průměry.; Business cycle; economic crisis; exponential smoothing; moving averages.