Učebnice matematiky pro 8. ročník ZŠ a jejich připravenost pro distanční výuku - Brůžková, Nikola (Jihočeská univerzita, 2022)
Množství změn, které současnou českou školu provází, je odpovědí na globální společenské změny a zaměřuje se na to, jak vzdělávat žáky. Nové trendy ve vzdělávání jsou spojené s požadavkem získávání klíčových kompetencí jako základu pro celoživotní učení s proměnou vzdělávacího obsahu, které jsou prostředkem všestranného rozvoje osobnosti dítěte, nikoli pouze cílem. V této souvislosti mluvíme také o výuce distanční vzhledem k transformaci vzdělávacího obsahu, které se věnuji ve své diplomové práci. V práci se zabývám problematikou a kritickými místy distanční i prezenční výuky geometrie. Tvořím interaktivní materiály, které by mohly pomoci studentům překonat tato kritická místa. V závěru práce pak přikládám získanou reflexi od učitelů a studentů, kteří s vytvořenými materiály pracovali.
Math textbooks for elementary schools and their readiness for distance learning
Keywords: Matematika na základní škole; geometrie; učebnice matematiky; využití počítače ve výuce matematiky; matematický software; Geogebra; distanční výuka; e-learning; digitální kompetence; digitalizace; množiny bodů dané vlastnosti; kružnice; kruh; individualizace; flexibilita; samostatnost studia; podpory studia; Maths at primary school; Geometry; textbook of Maths; use of computers at Maths learning; Maths software; GeoGebra; distant learning; e-learning; digital competence; digitisation; set of property points; circle; circle; individualisation; flexibility; study independence; study supports