Realizace osobnostní a sociální výchovy na základních školách - Samková, Martina (Jihočeská univerzita, 2012)
Již pátým rokem patří osobnostní a sociální výchova (OSV) do povinné složky základního vzdělávání v České republice. Práce se zabývá pojetím tohoto průřezového tématu na šesti základních školách. Teoretická část popisuje historii OSV, její tematické okruhy, cesty realizace, principy, postavení v rámcově vzdělávacím programu pro základní vzdělávání a vztah k ostatním průřezovým tématům. Výzkumná část obsahuje analýzy školních vzdělávacích programů šesti základních škol z hlediska OSV, rozbor dotazníků pozorovatele učebních jednotek pracujících s tématy OSV a rozbor sebereflektivních dotazníků učitelů těchto jednotek.
Implementing personal and social education in primary school education
Keywords: osobnostní a sociální výchova; průřezová témata; vzdělávání; základní škola; rámcově vzdělávací program základního vzdělávání; školní vzdělávací program; personal and social education; cross-curricular subjects; education; primary school; primary school curriculum; school curriculum