Mikrosporidiové infekce vyvolané Encephalitozoon cuniculi genotypem II a III u imunokompetentních a imunodeficientních hostitelů - Kotková, Michaela (Jihočeská univerzita, 2019)
Mikrosporidie jsou obligátní jednobuněční intracelulární paraziti, jež mají unikátní způsob vstupu do hostitelských buněk. První mikrosporidií, která byla nalezena u savců, byl Encephalitozoon cuniculi, který má široké hostitelské spektrum, infikuje celou řadu hostitelských buněk a je tak nalézán ve většině tkání. Pomocí experimentální infekce různých kmenů imunokompetentních a imunodeficitních myší byl sledován průběh akutní a chronické infekce způsobené různými genotypy mikrosporidie Encephalitozoon cuniculi s cílem osvětlit vznik dosud opomíjené latentní mikrosporidiózy u imunokompetentních hostitelů a její rozsah. Dále byla pomocí experimentů s CD4 a CD8 knockout myšmi přezkoumána role jednotlivých subpopulací lymfocytů (CD4+ a CD8+) v protektivní imunitě proti E. cuniculi a zároveň u nich byla zjištěna účinnost léčby albendazolem. Získaná data přispěla k objasnění potenciálního nebezpečí latentních mikrosporidióz vyvolaných E. cuniculi, která může představovat riziko pro příjemce orgánů pocházejících od infikovaných dárců. Nedílnou součástí práce bylo studium transplacentárního přenosu mikrosporidií z matky na plod, které přineslo odpovědi na otázku rizik spojených s prenatálními infekcemi plodů u chronicky infikovaných matek.
Microsporidial infections of cause by Encephalitozoon cuniculi genotypes II and III in immunocompetent and immunodeficient hosts