Cesta čaje jako součást kulturního porozumění - Horáková, Kamila (Jihočeská univerzita, 2011)
Práce je zaměřená na fenomén čajového obřadu. Věnuje se obřadům Číny, Koreje a Japonska, jež poukazují na specifickou tvář východní kultury. Na základě analýzy historického kontextu, sociálně kulturního významu, sémantických, estetických a filosofických prvků, odhaluje stopy kulturního přenosu. Rozebírá tento přenos z pohledu integrativní a rekonstruktivní hermeneutiky a tím ukazuje, do jaké míry jsou oba výše uvedené metodické přístupy prakticky uplatnitelné.
The Way of Tea as a part of culture understanding
Keywords: Gong-fu; Darye; Chanoyu; Čína; Korea; Japonsko; integrativní hermeneutika; rekonstruktivní hermeneutika; Gong-fu; Darye; Chanoyu; China; Korea; Japan; integrative hermeneutics; reconstructive hermeneutics