Zkušenost s vyuţíváním fytoterapie u dospělé populace v Plzeňském a Jihočeském kraji. - Hrabovská, Aneta (Jihočeská univerzita, 2015)
Cílem této diplomové práce bylo zjistit, zda má dospělá populace zkušenost s využíváním léčivých rostlin, zda upřednostňují místní byliny před cizokrajnými, jaké jsou jejich znalosti v oblasti přípravy bylinných produktů, a vědí - li vůbec, co jsou byliny a jaký má význam termín fytoterapie. Dalším záměrem bylo vytvoření elektronické příručky nejpoužívanějších bylin, která by zahrnovala informace o vybraných léčivých rostlinách a jejich účincích na lidský organismus. V diplomové práci jsou uceleně shrnuté teoretické a praktické poznatky, které by měly být přínosné pro běžnou populaci. Výzkumné šetření v podobě dotazníku bylo zaměřené na zkušenost a využitelnost bylinné léčby u dospělé populace, které se realizovalo v rámci Jihočeského a Plzeňského kraje. Výsledky této práce poukazují na to, že respondenti stále považují fytoterapii jako významný doplněk ke klasické medicínské léčbě. Na zjištěného byly sepsány závěry a stanoveno doporučení pro praxi.
Experiences with use of phytotherapy in the adult´s population in Pilsen and South Bohemian Regions
Keywords: fytoterapie; léčivé rostliny; byliny; léčivé účinky; phytotherapy; medicinal plants; herbs; the effects