Chov ovcí při hospodaření v krajině - Houšková, Jana (Jihočeská univerzita, 2013)
Cílem této diplomové práce je vyhodnocení úrovně reprodukčních ukazatelů vybraného chovu ovcí masného plemene Suffolk. Vyhodnocení ukazatelů bylo sledováno na farmě Ing. Jana Houšky a jeho syna Jana Houšky ml. v obci Pístina. Shromáždění vstupních dat proběhlo v letech 2009 - 2012. Potřebná data byla získána z osobní evidence chovatele. Tato data byla následně porovnána s údaji z kontroly užitkovosti Svazu chovatelů ovcí a koz v České republice v příslušném roce. Na základě výsledků kontroly užitkovosti jsou v této práci porovnány ukazatele oplodnění, plodnost, intenzita a odchov. Další část práce je věnována chovu ovcí v ekologickém zemědělství s poukázáním především na způsob ustájení, výživu, pastevní systém a měrné zatížení pastvin. Dále je práce zaměřena na ošetřování pastevních porostů v oblasti CHKO Třeboňsko. V poslední části práce je aplikována SWOT analýza na soudobý stav hospodářství.
Sheep breeding by landscape maintenance
Keywords: ovce; pastva; užitkovost; sheep; pasture; performance