Větné a polovětné subjekty v různých funkčních stylech - Moštěk, Karel (Jihočeská univerzita, 2007)
Tato diplomová práce zkoumá větné a polovětné podměty - struktury tvořené buď větou finitní, nebo prostřednictvím infinitivu či gerundia, a to na psaném materiálu současné angličtiny. Hlavní oblasti zájmu jsou: četnost jednotlivých forem podmětu ve srovnání s podměty nominálními, jejich pozice ve větě (iniciální pozice či extrapozice) a faktory ovlivňující pozici podmětů, délku a jejich vnitřní strukturu. První část obsahuje stručný teoretický úvod do problematiky a vysvětluje metodiku práce. Druhá část - praktická - obsahuje vybrané excerpované příklady větných a polovětných podmětů s komentářem. Tyto příklady byly vybrány na základě své typičnosti či atypičnosti. Třetí část prezentuje výsledky práce a zabývá se problémy, které při práci nastaly.
Clausal and semi-clausal subjects in different registers
Clausal and semi-clausal subjects in different registers
Keywords: větné; polovětné; subjekty; clausal; semi-clausal; subject