Vliv vybraných faktorů na užitkovost a dlouhověkost dojnic u stáda českého strakatého skotu - Kůsová, Hedvika (Jihočeská univerzita, 2016)
Cílem práce bylo vyhodnotit vliv vybraných faktorů na mléčnou užitkovost a dlouhověkost dojnic českého strakatého skotu. Sledované ukazatele byly množství mléka za první laktaci v kg, celoživotní užitkovost mléka v kg, věk při prvním otelení ve dnech, funkční dlouhověkost ve dnech, délka servis periody a mezidobí ve dnech, živá hmotnost při vyřazení v kg a příčiny vyřazení dojnic z chovu. Do souboru bylo zařazeno 273 dojnic vyřazených v období 2 let. Byly zjištěny statisticky významné vztahy mezi některými sledovanými faktory, například mezi množstvím mléka v kg na první laktaci a celoživotní užitkovostí v kg. Naopak nebyl zjištěn statisticky významný vztah mezi věkem při prvním otelení ve dnech a funkční dlouhověkostí ve dnech. Z výsledků je rovněž patrné, že s prodlužujícím se věkem při prvním otelení se zvýšila užitkovost na první laktaci.
The influence of the selected factors on the performance and longevity in dairy herd of Czech fleckvieh cattle
Keywords: Český strakatý skot; mléčná užitkovost; věk při prvním otelení; dlouhověkost; Czech Fleckvieh cattle; milk yeild; age at first calving; longevity