Využití alternativních způsobů léčby chronické bolesti - Maříková, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2021)
Bakalářská práce se skládá z teoretické části a z praktické části. Cílem této bakalářské práce je zmapovat využití alternativních způsobů léčby bolesti u pacientů a využívání alternativních způsobů léčby bolesti z pohledu sestry. V teoretické části je vymezen pojem bolest, její dělení a hodnocení. Dále se poukazuje na alternativní metody léčby chronické bolesti jako je například akupresura, akupunktura nebo také bylinkářství, léčba teplem a chladem, ale i homeopatie. V praktické části je použit kvalitativní výzkum pomocí rozhovorů, a to od sester z ambulance bolesti a od pacientů, kteří trpí chronickou bolestí. Výzkumný soubor tvoří 10 pacientů a 8 sester. Rozhovory byly prováděny osobně na ambulancích, ale také pomocí videohovorů. Tyto rozhovory byly nahrávány a následně doslova přepsány. Analýza probíhala metodou kódování v ruce (tužka a papír) a metodou výkladu karet. Následně rozděleny do kategorií a podkategorií. Praktická část je zaměřena, zda pacienti trpící chronickou bolestí využívají alternativní metody, zda tyto metody pomohly a jaké alternativy využili. U sester jsou otázky směřovány na zkušenosti s alternativní léčbou, zda využívají takových léčebných metod, zda je doporučují nebo nikoliv. Celá práce poukazuje, jestli lidé mají povědomí o alternativní léčbě. Z rozhovorů vyplývá, že pacienti s chronickou bolestí nejčastěji z tradiční medicíny využívají farmakologickou léčbu, infuzní terapii a aplikace léků do páteřního kanálu. Z alternativních metod pacienti nejčastěji využívají akupunkturu, akupresuru, masáže, bylinky, léčbu teplem a chladem. Malá část pacientů využívají homeopatika. Někteří pacienti s alternativními způsoby nebyli seznámeni a tyto metody neužívají. Většina pacientů, kteří neužívají alternativních metod uvedli, že by tyto metody rádi vyzkoušeli, kdyby jim byly nabídnuty. Sestry uvedly, že alternativní metody znají a nebrání se těmto metodám. Většina sester i tyto metody pacientům doporučuje, nejčastěji jsou to masáže, obklady, akupunktura a akupresura. Většina sester uvádí, že nepreferuje žádnou léčbu, uvádí, že je nejlepší kombinace obou metod. Výstupem této bakalářské práce bude vytvoření informačního letáku o alternativních způsobech léčby pro pacienty s chronickou bolestí.
Use of alternative methods of treatment of chronic pain
Keywords: Bolest; Alternativní metody léčby bolesti; Pacient; Sestra; Pain; Alternative methods of pain treatment; Patient; Nurse