Baťovo školství a jeho odkaz v současné učňovské škole "COP" - Tichá, Jana (Jihočeská univerzita, 2018)
Bakalářská práce bude rozdělena na část teoretickou a část praktickou. V teoretické části autorka nejprve seznámí čtenáře s problematikou Baťových škol práce, historií a nosnými myšlenkami baťovského školství. Dalším tématem práce bude současné učňovské školství, které vzniklo na základech zaniklé Baťovy škole práce. Autorka zaměří svou pozornost na bývalou Baťovu školu práce v Sezimově Ústí, která nyní funguje pod názvem Vyšší odborná škola, Střední škola - Centrum odborné přípravy, Sezimovo Ústí (COP). Cílem bakalářské práce bude analýza Baťova školského systému a jeho porovnání s dnešní podobou odborné školy (COP) v Sezimově Ústí. V praktické části bude provedeno srovnání původní a dnešní podoby základních myšlenek z Baťových škol práce. Zároveň bude autorka hledat odpověď na otázku: Jaké podpory se učňům dostalo a nyní dostává ze strany školy při následném uplatnění na trhu práce závodem KOVOSVIT MAS, a.s. V souladu s cílem práce bude využita obsahová analýza archivních dokumentů a obsahová analýza školních dokumentů školy Střední škola - Centrum odborné přípravy, Sezimovo Ústí (COP). Zároveň budou uskutečněny hloubkové rozhovory s vedením školy, která je přímým následovníkem Baťovy školy práce.
Bata's Legacy to the Contemporary Culture of Education in a Vocational School "COP"
Keywords: Tomáš Baťa; Baťova škola práce; baťovské školství; výchova; vzdělávání; mladý muž; mladá žena; Tomáš Baťa; Baťa School of Labor; Baťa Education; Education; Young Man; Young Woman