Odpuštění, přehlížené etické téma? - Hejná, Marie (Jihočeská univerzita, 2021)
Diplomová práce se zabývá podstatnými souvislostmi mezi etikou a sociální prací s ohledem na téma odpuštění. Jsou zde vysvětleny i související pojmy jako je vina, pokání, spása a smíření. Téma je pojednáno z hlediska filosofie, teologie a psychologie. Filosofické hledisko zahrnuje specifické pohledy na odpuštění u vybraných autorů. Teologické hledisko vychází z křesťanského pojetí. Dále jsou popsány různé modely odpuštění z hlediska psychologie a cesty k tomu, jak odpustit. Zmíněny jsou obecné rysy sociální práce a některé cílové skupiny, na které je sociální práce zaměřena s důrazem na význam odpuštění pro osoby v terminální fázi života. Je využito vlastních poznatků z práce v domově pro seniory.
Forgiveness, an overlooked ethical issue?
Keywords: odpuštění; sociální práce; filosofie; teologie; psychologie; forgiveness; social work; philosophy; theology; psychology