Změna volebního zákona do Poslanecké sněmovny v roce 2021 a její dopady - Hladíková, Barbora (Jihočeská univerzita, 2023)
Bakalářská práce "Změna volebního zákona do Poslanecké sněmovny v roce 2021 a její dopady" se zabývá vývojem volebního zákona do Poslanecké sněmovny od vzniku samostatné České republiky po současnost. Cílem práce je zaměřit se na změnu volebního zákona v roce 2021. Teoretická část čerpá z odborné literatury a je věnována podobě volebního systému do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky od 90.let po současnost. Práce se zaměřuje především na změnu v roce 2021, proto práce obsahuje předvolební politickou situaci a dále jsou uvedeny konkrétní změny, které byly schváleny a jaký dopad změny měly na výsledky voleb. Praktická část je ve formě výpočtů, které ukážou, jak hodně změna volebního zákona ovlivnila výsledky voleb, respektive rozdělení jednotlivých mandátů mezi kandidující strany. Výpočet se tedy konkrétně týká srovnání původního přepočtu podle D'Hontova dělitele a nového přepočtu podle kvóty Imperiali.
Change to the Electoral Law for The Chamber of Deputies in 2021 and their Impacts
Keywords: volby; volební reforma; volební dělitel; volební kvóta; Poslanecké sněmovna; elections; electoral reform; electoral divider; electoral quota; Chamber of Deputies