Bezdomovectví z pohledu sociální práce - Netopilová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2012)
Tato bakalářské práce, bezdomovectví z pohledu sociální práce, byla zaměřena na problematiku bezdomovectví v malých obcích. Bezdomovectví patří mezi negativní sociální jevy ve společnosti. V současné době je jevem, který se dostává do popředí a stává se aktuálnějším problémem. Jde o životní styl, který je charakteristický pro města, ale i v malých obcích se tento fenomén může vyskytnout. Předmětem této práce bylo zjišťování, jak se s fenoménem bezdomovectví potýkají starostové v malých obcích a jaká jsou možná řešení pomoci osobám bez přístřeší. V teoretické části této práce jsem se zaměřila na vymezení základních pojmů, které se týkají fenoménu bezdomovectví. Zejména jsem se zaměřila na definice osob bez přístřeší, jevu bezdomovectví, typologii a příčiny bezdomovectví, a také na sociální vyloučení. V této části práce je také zahrnut popis sociální práce s osobami bez přístřeší a sociálních služeb, které jsou jim poskytovány. Dále popisuje vývoj legislativy a vyhlášky týkající se bezdomovectví. Praktická část prostřednictvím kvalitativního výzkumu metodou dotazování a technikou rozhovorů podle návodu zjišťovala odpovědi na výzkumné otázky. Celkem mi bylo poskytnuto 10 rozhovorů se starosty v okresech Přerov a Český Krumlov. V každém okrese to bylo 5 starostů. Rozhovory probíhaly na přelomu ledna a února 2012. Cílem bakalářské práce bylo zjistit, jak se potýkají obce s touto problematikou, a eventuálně jaká opatření se při řešení problému bezdomovectví v jejich obci osvědčila. Z výsledků výzkumu vyplývá, že starostové mají povědomí o fenoménu bezdomovectví a někteří z nich s tímto jevem mají vlastní zkušenost. Výsledky dále ukazují, že by se s touto problematikou uměli starostové vypořádat, ale také uvedli, že žádná opatření se jim neosvědčila v praxi, aby osobám bez přístřeší pomohli se z jejich tíživé situace dostat. Bakalářská práce a její výsledky výzkumu se mohou stát zdrojem informací pro širokou i odbornou veřejnost a studentům zdravotně sociální fakulty v Českých Budějovicích ve výuce sociální práce.
Homelessness from the perspective of social work
Keywords: Bezdomovectví; osoba bez přístřeší; sociální práce; sociální služby; sociální péče; Homelessness; homeless; social work; social services; social welfare