Vybrané sociálně patologické jevy u současné středoškolské mládeže na různých typech středních škol. - Kaněrová, Radka (Jihočeská univerzita, 2012)
Bakalářská práce Vybrané sociálně patologické jevy u současné středoškolské mládeže na různých typech středních škol je zaměřena na problematiku sociálně patologických jevů u současné středoškolské mládeže. Práci rozděluji do dvou částí ? na teoretickou a praktickou. Teoretická část se zaměřuje na deskripci, vymezení základních pojmů a definuje pojmy, jako jsou sociálně patologické jevy, mládež, drogy, kriminalita, delikvence, apod. Cílem bakalářské práce je zanalyzovat a popsat současný stav v oblasti výskytu sociálně patologických jevů u dnešní středoškolské mládeže. Zjistit závažnost, četnost, faktory a příčiny, které stojí za vznikem závislostí. Pomocí dotazníkového šetření je jejím cílem zmonitorovat celkovou situaci v oblasti sociálně patologických jevů, zjistit jejich četnost a zjistit její nejčastější formy. Závěr práce je věnován prevenci, zejména preventivním aktivitám škol a popisu souvislostí mezi preventivními aktivitami škol a výskytu problematických sociálně patologických jevů. Cílem bakalářské práce je, aby poskytla co nejvíce relevantních informací o vybraných sociálně patologických jevech, na jejichž základě budeme schopni flexibilně reagovat na vzniklou situaci a budeme schopni účinnějších zásahů.
Selected socio-pathological phenomena in the current high school students on various types of secondary schools.
Keywords: sociálně patologické jevy ? sociální deviace- mládež ? delikvence ? prevence; Socially pathological phenomena- dependence- social deviance- youth - drugs - prevention