Vývoj softwaru pro identifikaci střetu ptactva se skleněnou překážkou - Bumbálek, Roman (Jihočeská univerzita, 2021)
Diplomová práce je zaměřená na problematiku zpracování obrazu, jejím výstupem je software pro detekci změn v obrazu s implementovanými základními algoritmy této oblasti, který je vytvořen v programovacím jazyku MATLAB. První část orientující se na teoretický úvod do tématu se dělí na tři kapitoly, z nichž první se zabývá lineárními filtry prostorové domény a jejich konvoluci s obrazem. Druhá kapitola stručně popisuje operace ve frekvenční doméně, Fourierovu transformaci a základní frekvenční filtry, a ta třetí se zabývá segmentací obrazu se zaměřením na detekci hran. Druhá část práce zahrnuje představení vývoje programu včetně jeho blokového schématu, pseudokód aplikovaných algoritmů s jeho krátkým popisem a přiblížení tvorby grafického uživatelského prostředí.
Development of the software for identification of bird clashing with a glass barrier
Keywords: Zpracování obrazu; konvoluce; lineární filtry; Fourierova transformace; segmentace obrazu; detekce hran; Image processing; convolution; linear filters; Fourier transform; image segmantation; edge detection