Porod z pohledu rodičky - Kubátová, Petra (Jihočeská univerzita, 2011)
V současné době je velký důraz kladen na to, aby byla respektována individuální přání rodičky a jejího partnera, a aby těhotné ženy přiváděly své děti na svět v klidném a přátelském prostředí. Snahou tohoto je, aby ženy vnímaly porod jako významnou životní událost a ne pouze jako nepříjemné, bolestivé chvíle. Z odborného pohledu spočívá alternativní porodnictví v tom, že je snaha vycházet přáním rodiček vstříc, přičemž ale nesmí dojít k ohrožení bezpečnosti rodičky či plodu. V teoretické části jsou shrnuty možnosti alternativních způsobů porodu, se zaměřením na porody mimo nemocniční zařízení, ambulantní porody, vliv prostředí porodních sálu na rodičky během porodu, doprovodné osoby u porodu a především nefarmakologické způsoby tlumení porodních bolestí. Z farmakologických metod jsou v práci zmíněny pouze epidurální analgezie a spinální analgezie. Praktická část je zaměřena na vnímání prostředí rodičkami, spokojenost s personálem a přání rodiček. Ke zpracování dané problematiky a zjištění stanoveného cíle bylo zvoleno kvalitativní výzkumné šetření. Výzkumné šetření proběhlo formou nestandardizovaného rozhovoru s ženami po porodu, které rodily v kterékoliv nemocnici v kraji Vysočina. Cílem práce bylo zjistit potřeby žen, které povedou ke zkvalitnění ošetřovatelské péče při porodu. Cíl byl splněn. Na základě zvoleného cíle byly stanoveny 4 výzkumné otázky. První výzkumná otázka zní: Koho z personálu ženy preferují u porodu a co od něj očekávají? Výzkumná otázka dvě: Jak ženy vnímají prostředí během porodu? Třetí výzkumná otázka: Zvolily by ženy jiný druh vedení porodu na základě předchozích zkušeností? Poslední, čtvrtá výzkumná otázka zní: Co prvorodičky označují jako negativní faktor při svém porodu? Všechny výzkumné otázky byly zodpovězeny. Tato bakalářská práce může sloužit dalším ročníkům porodních asistentek či těhotným ženám, připravujícím se na porod jako zdroj informací. Využít ji mohou také porodní asistentky, které prostudováním práce získají přehled o tom, co od nich rodičky očekávají, jak vnímají prostředí a jaké alternativy oceňují.
Birth oriented to woman
Keywords: Bolest; otec; porod; pain; father; birth