Problematika pěstounské péče vykonávané prarodiči - Bísková, Tereza (Jihočeská univerzita, 2017)
Bakalářská práce je zaměřena na pěstounskou péči vykonávanou prarodiči. Tento typ pěstounské péče má svá specifika, která jsou v práci uvedena. Popisuje historický vývoj pěstounské péče, její proces vzniku a průběhu a podrobněji představuje náhradní rodin-nou péči vykonávanou příbuznými osobami zaměřenou na prarodiče. Dále charakterizu-je roli sociálního pracovníka orgánu sociálně-právní ochrany dětí (OSPOD) a sociálního pracovníka doprovázející organizace. Snahou práce je zachytit problematiku pěstounské péče vykonávanou prarodiči tak, aby poskytla stručný a srozumitelný přehled o specifi-kách pěstounské péče zaměřené především na prarodiče. Práce je doplněna o příklady z praxe.
The issue of foster care provided by grandparents
Keywords: sociální práce; náhradní rodinná péče; pěstounská péče; pěstoun; příbuz-ní; prarodiče; sociální pracovník; doprovázení; social work; substitute family care; foster care; foster-parent; relatives; grandparents; social worker; accompanying organization