CHATAŘENÍ V OKRESE TŘEBÍČ (VÝVOJ,ÚZEMNÍ ROZLOŽENÍ A TYPOLOGICKÁ ROZMANITOST) - Válek, Radim (Jihočeská univerzita, 2010)
Předložená diplomová práce se zabývá chatařením v zájmovém území okresu Třebíč. Na základě vlastního terénního průzkumu byla stanovena datová základna poskytující údaje a informace o chatových osadách v zájmovém území. Celkem bylo sečteno 3788 chat seskupených do 150 chatových osad, které se nacházejí v sedmi chatových oblastech. Byly zjištěny chaty rekreační, zahrádkářsko - rekreační, zahrádkářské, rekreační domky a architektonicko - stavebně specifické chaty. Diplomová práce obsahuje analýzu územního uspořádání chatových osad a jejich typologie. Sledované charakteristiky jsou zaneseny v přehledných tabulkách a v souboru tématických map, které tvoří přílohu práce. Součástí diplomové práce je také kapitola, která se věnuje historii vývoje trampingu a budování trampských osad na řekách Jihlavě, Oslavě a říčce Chvojnici. V závěru práce je vypracována analýza územně - plánovacích a rozvojových problémů chataření v řešeném území a porovnání chataření v okrese Třebíč s chatařením v okrese Jihlava.
Cabin recreation in the district of Třebíč (development, territory form and typological diversity)
Keywords: chaty; chataření; chatová osada; Třebíč (oblast); trampská osada; tramping; cottages; cottage keeping; cottage settlement; Třebíč (precinct); camping settlement; camping