Hospodářská kriminalita v kontextu tuzemských kauz a legislativy České republiky - Šulitková, Nikola (Jihočeská univerzita, 2022)
Diplomová práce se zabývá tématikou hospodářské kriminality, jejím rozdělením, klasifikací účetnictví, účetními a daňovými podvody. Důležitým tématem práce je pojem kreativní účetnictví, který nastiňuje možnou manipulaci či změnu účetních výkazů a jiné podvodné jednání. S tím souvisí i důvody, proč se kreativní účetnictví praktikuje. Především k úpravě dat ve prospěch podniku kvůli investorům, aby byl podnik atraktivnější a opačným způsobem, aby nemuseli platit vysoké daně. Dále jsou rozebrány druhy účetních podvodů a s tím související audit účetních výkazů. Také jsou řešeny daně spolu s daňovými podvody, jenž mají hlavní roli v praktické části. Práce obsahuje i metodický popis využitých postupů při zkoumání a vyhodnocení dat. Praktická část nabízí vybrané skutečné případy hospodářské kriminality, známé pro širokou veřejnost. Klíčovou problematikou je zpracování celorepublikových dat finanční správy z oblasti daňové kontroly a sběr totožných dat z vybraného územního pracoviště. Získanéúdaje jsou zpracovány do tabulek pro lepší přehlednost a následně graficky vyhodnoceny a porovnány. Grafy jsou obohaceny o lineární regresní přímky kvůli snazší orientaci. Podstatnou součástí je vyhodnocení podnětů předaných orgánům činným v trestním řízení za vybrané územní pracoviště. Případy skončily převážně odložením. U odsouzených subjektů je vysvětleno, jakým způsobem jsou daňové podvody většinou páchány. Jedná se o stále se opakující praktiky. Práce se i mírně zabývá detekcí daňových podvodů v oblasti finanční správy. Jsou uskutečněny i řízené rozhovory s odborníky na zkoumané oblasti. Konkrétně s odborníkem na hospodářskou kriminalitu Mgr. Vladimírem Klímou a s odborníkem ze sféry finanční správy Ing. Lukášem Košťálem, kteří přináší náhled na řešené téma z praktického hlediska. V závěru jsou vyhodnoceny stanovené hypotézy na základě získaných dat a informací z rozhovorů.
Economic crime in the context of domestic fraud cases and legislation Czech Republc
Keywords: Hospodářská kriminalita; podvod; finanční správa; účetnictví; daně; Economic crime; fraud; financial administration; accounting; taxes