Výnos škrobu a bílkovin u brambor pro výrobu škrobu - Mička, Michal (Jihočeská univerzita, 2019)
Cílem bakalářské práce bylo hodnocení obsahu škrobu a bílkovin u vybraných odrůd brambor v závislosti na hnojení dusíkem. V literárním přehledu je obecné seznámení s danou problematikou. V roce 2018 byl založen jednoletý polní pokus, kde byly sledovány tři odrůdy pro výnos škrobu. Odrůda Anatori, Hermes a Ornella. Dusíkatá hnojiva byla aplikována ve dvou variantách. První varianta byla hnojena na jaře před sázením v dávce 73 kg N/ha, druhá v dávce 111 kg N/ha. U pokusu byl vyhodnocen výnos hlíz, průměrná hmotnost hlíz, obsah škrobu, výnos škrobu, obsah sušiny a výnos dusíkatých látek. Ve sledovaném roce 2018, který byl teplotně nadprůměrný a naopak chudší na srážky, byla nejlépe vyhodnocena aplikace vyššího dusíkatého hnojení v dávce 111 kg N/ha. Vyšší aplikace dusíkatého hnojení oproti nižší dávce zvýšila výnos hlíz brambor (t/ha), škrobnatost (%) a výnos škrobu (t/ha).
Starch and protein yield in potatoes for starch production
Keywords: brambory; dusíkaté hnojení; výnos hlíz; výnos škrobu; obsah škrobu; výnos dusíkatých látek; odrůda; potatoes; nitrogen fertilization; tuber yield; starch yield; starch content; yield of crude protein; variety