Specifika ošetřovatelské péče o pacienta na chronické resuscitační jednotce - Petrouová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2011)
Téma bakalářské práce je: Specifika péče o pacienta na chronické resuscitační jednotce. Oddělení chronické resuscitační a intenzivní péče je specializovaná jednotka poskytující kvalitní odbornou péči klientům dlouhodobě závislým na dýchacím přístroji. Byly stanoveny tři cíle. Prvním cílem bylo zjistit specifika ošetřovatelské péče o pacienta na chronické resuscitační jednotce. Po vyhodnocení bylo zjištěno, že sestry poskytují kompletní cílenou péči klientům v oblastech hygieny, výživy a vylučování. Velký důraz je kladen na komunikaci s klienty, jejich rodinami a blízkými. Je důležité zohlednit individualitu každého člověka, jeho schopnost komunikace a podle toho zvolit vhodný druh komunikace. Celý zdravotnický tým pracuje s konceptem Bazální stimulace. První cíl byl tedy splněn. Druhým cílem bylo zmapovat náročnost práce na chronické resuscitační jednotce. Z výsledků vyplynulo, že většina sester hodnotilo práci jako psychicky náročnou. Druhý cíl byl splněn. Třetím cílem bylo zjistit požadavky na sestru pracující na chronické resuscitační jednotce. Bylo zjištěno, že sestra musí být zodpovědná, vzdělaná, samostatná, empatická, umět prvky Bazální stimulace, umět komunikovat a spolupracovat nejen s ostatními členy zdravotnického týmu, ale především s rodinou a blízkými klientů. Třetí cíl byl tedy splněn.
Specifics Nursing care of patients on chronic resuscitation drive
Keywords: OCHRIP; Dlouhodobá intenzivní péče; odpojování; ošetřovatelská péče; klient; sestra; Bazální stimulace; The Ward of Chronic & Intensive Care; Long-term intensive care; disconnecting; Nursing Care; client; nurse; Basal stimulation