Pohybové aktivity v těhotenství - Bílková, Vanda (Jihočeská univerzita, 2013)
Bakalářská práce se zaměřuje na problematiku informovanosti těhotných žen o pohybových aktivitách v těhotenství. Nejprve byl v teoretické části definován pojem fyziologického těhotenství. Dále se práce věnuje charakteristickým změnám mateřského organismu u fyziologicky těhotné ženy. Další část se věnovala přímo pohybové aktivitě v těhotenství.V předposlední kapitole zmíněny úlohy porodní asistentky při vedení prenatálních kurzů či kurzů těhotenského cvičení. Praktická část se zaměřuje na zjištění informovanosti těhotných žen o pohybových aktivitách v těhotenství.Výzkumné šetření se provádělo pomocí dotazníků, jež byly určeny pro těhotné ženy, které navštěvovaly gynekologické ambulance v Mladé Boleslavi a Českých Budějovicích. Celkem bylo vybráno 8 gynekologických ambulancí.Celkem bylo rozdáno 120 dotazníků.Návratnost dotazníků z Mladé Boleslavi činila 93% a z Českých Budějovic 97%. Ze získaných dotazníků byly vyřazeny pro neúplné vyplnění 4 dotazníky, z toho 1 dotazník z Českých Budějovic a 3 z Mladé Boleslavi. Celkový počet respondentek tedy tvořilo 55 žen z Mladé Boleslavi a 55 žen z Českých Budějovic. Hlavním cílem bylo zjistit, jaké mají těhotné ženy informace o pohybových aktivitách v těhotenství a zda provozují nějakou pohybovou aktivitu. Dále byly zvoleny tři dílčí cíle. První dílčí cíl se zaměřoval na to, jaké mají těhotné ženy informace o pohybových aktivitách v těhotenství v I. trimestru a zda provozují pohybovou aktivitu, druhý dílčí cíl se zaměřoval rovněž na zjištění znalostí, ale žen ve II. trimestru a třetí dílčí cíl se zaměřoval na poslední trimestr těhotenství. Poslední dílčí cíl se týkal dostupnosti pohybových aktivit pro těhotné ženy. Na základě těchto cílů byly položeny 4 výzkumné otázky. První výzkumná otázka zněla: Jaké znají těhotné ženy cíle a zásady pohybových aktivit. Druhá výzkumná otázka se zabývala zjištěním, zda jsou těhotné ženy informovány o pohybových aktivitách porodní asistentkou či gynekologem. Třetí výzkumná otázka měla zjistit, jakými pohybovými aktivitami se těhotné ženy zabývají. Poslední čtvrtá výzkumná otázka se týkala obeznámení těhotných žen o vhodných pohybových aktivitách v těhotenství. Nejvíce žen stanovilo jako cíl pohybových aktivit přípravu ženy na porod. Těhotné ženy rovněž znaly zásady, které by při provádění pohybových aktivit měly dodržovat. Pozitivní výsledek je, že celkem 65% těhotných žen z Mladé Boleslavi a 62% těhotných žen z Českých Budějovic bylo informováno o pohybových aktivitách porodní asistentkou, gynekologem či oběma. Nejčastěji se těhotné ženy zabývaly pohybovou aktivitou ve II. trimestru. Nejvíce žen se zabývalo těhotenským tělocvikem. V I. trimestru byly prováděné pohybové aktivity velmi různorodé a s postupným vyšším stádiem těhotenstvím se ustálily spíše na typické aktivity doporučující se těhotným ženám. Z výzkumu rovněž vyplynulo, že jsou těhotné ženy obeznámeny s vhodnými aktivitami. Z dotazníkového šetření bylo zjištěno, že převážná část těhotných žen má dostatečné znalosti o pohybových aktivitách v těhotenství. V závěru byla tato práce doporučena porodním asistentkám zabývajícím se vedením prenatálních kurzů či kurzů těhotenského cvičení, nebo porodním asistentkám kurzy teprve připravujícím. Do budoucna bylo navrženo vypracování informační brožury pro těhotné ženy, která by obsahovala základní informace o pohybových aktivitách spolu se seznamem dostupných pohybových aktivit v nebližším okolí.
Physical activities during pregnancy
Keywords: pohybová aktivita; těhotenství; mateřské změny organismu; cvičení pro těhotné ženy; physical activity; changes in maternatal body; pregnancy; exercises for pregnant women