Vztah rodiny a školy na 1. stupni základní školy - Komárková, Petra (Jihočeská univerzita, 2014)
Předkládaná bakalářská práce popisuje vztah rodiny a školy na 1. stupni základní školy v malém městě. Teoretická část se zabývá vysvětlením následujících pojmů: rodina, její typy a funkce, vývoj dítěte mladšího školního věku, škola a její funkce, vzdělávání na 1. stupni základní školy, vztah rodiny a školy, pravomoce a odpovědnost rodiny a školy, role rodičů ve vztahu ke škole, spolupráce školy a rodiny, její formy, komunikace mezi rodinou a školou. Praktická část je zaměřena na samostatné výzkumné šetření, které zachycuje spolupráci mezi rodinou a školou a to pomocí polostrukturovaného rozhovoru, který je uskutečněn s učiteli 1. stupně vybrané základní školy a s rodiči žáků 1. stupně této školy. Cílem kvalitativního výzkumu je objasnit, jaké jsou společné znaky této spolupráce, její způsoby, přínosy, jakou roli hrají rodiče ve vztahu ke škole a škola k rodině, jaké jsou zkušenosti rodiny a školy ze vzájemné spolupráce a do jaké míry ovlivňují rodiče výchovně-vzdělávací proces a chod školy.
Relationships between family and primary school
Keywords: rodina; škola; dítě mladšího školního věku; spolupráce; family; school; child of the early school age; cooperation