Motivace studentů středních škol ke studiu anglického jazyka - Lišková, Iva (Jihočeská univerzita, 2020)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou motivace žáků k učení se cizím jazykům, a to především učení se cizímu jazyku anglickému na střední škole. V prvních kapitolách je pojem motivace vymezen, jsou popsány její základní typy a teorie. Dále se práce věnuje motivačním faktorům, jak v učení se cizím jazykům, tak v jejich výuce ve školním prostředí. Pozornost je rovněž věnována motivační roli učitele. V závěru teoretické části jsou představena specifika anglického jazyka a studentů středních škol. Praktická část této práce si klade za úkol analyzovat motivaci studentů středních škol ke studiu anglického jazyka a vliv učitele na tuto motivaci. Za tímto účelem bylo realizováno kvalitativního dotazníkového šetření výzkumného vzorku dvaceti třech studentů čtvrtého ročníku střední školy, jehož výsledky jsou v praktické části zpracovány.
Motivation of Secondary School Learners to Study English
Keywords: Motivace; motivace k učení se cizímu jazyku; motivační faktory; výuka cizího jazyka; motivační role učitele; anglický jazyk; studenti středních škol; Motivation; motivation to study a foreign language; motivational factors; teaching a foreign language; motivational role of a teacher; English language; secondary school learners