Porovnání struktury ekologického zemědělství v České republice a Rakousku - Kostková, Miroslava (Jihočeská univerzita, 2009)
Zemědělství je jednou z nejstarších aktivit člověka s největším plošným dopadem. Jeho vliv na utváření krajiny a životní prostředí je velký už od počátků, kdy první lidé začali s velmi primitivním způsobem obdělávání půdy, pěstováním rostlin a ochočováním zvířat. Postupně zdokonalovali své nástroje a způsoby hospodaření, přičemž všechna tato zlepšení umožnila růst populace, což vyžadovalo další rozšiřování zemědělsky obhospodařovaných ploch a souběžně další zdokonalování. Velké změny nastaly v osmnáctém století, kdy došlo k zintenzivnění hospodaření díky novým postupům v obdělávání půdy. Další významné změny přineslo období, kdy se začala v široké míře používat průmyslová hnojiva a intenzifikace hospodaření ještě rostla. Ve 20. století se i díky dalším novým technologiím tradiční zemědělství začalo výrazně měnit a lidé si začali být vědomi některých negativních důsledků konvenčního zemědělství. Tyto okolnosti spolu s novým způsobem uvažování vedly ke vzniku ekologického zemědělství, které od té doby nabývá na významu. Práce nás zavede k prvním krůčkům ekologického zemědělství, popisuje jeho rozvoj, seznámí nás s Rudolfem Steinerem, který je považován za průkopníka ekologického zemědělství a porovná stav ekologického hospodaření v České republice a Rakouska, které je z hlediska rozvinutosti ekologického zemědělství považováno za nejvyspělejší zemi. V České republice se začalo ekologické zemědělství prosazovat až o mnoho let později, začátkem devadesátých let dvacátého století, přestože první zmínky o něm za hranicemi ČR byly již mnohem dříve. To, spolu s řadou významných geopolitických faktorů, ovlivnilo jeho utváření a následně do značné míry i strukturu a způsoby zemědělské výroby. Svou roli hraje i legislativa, která v České republice oproti Rakousku přináší některé odlišnosti mající vliv na rozvoj některých součástí ekologického zemědělství. I díky časnějšímu startu je z hlediska rozvoje ekologického zemědělství Rakousko o krok před námi. S řadou problémů, se kterými se Česká republika potýká nyní, se Rakousko muselo vypořádat již před několika lety a dá se předpokládat, že se stejnými nebo velmi podobnými problémy se za několik let budou potýkat státy, v kterých se ekologické zemědělství začalo rozvíjet ještě později. Právě porovnávání těchto problémů v z hlediska ekologického zemědělství různě vyspělých států může napomoci některým z nich předcházet a jiné řešit rychleji a efektivněji bez zbytečného procházení slepých uliček. S dalším vývojem budou přicházet i další nové problémy, s kterými se ekologické zemědělství bude potýkat, a které bude nutno řešit, což zachovává důležitost vzájemného porovnávání a přenosu zkušeností mezi jednotlivými zeměmi.
Comparsion of structure of organic farming in Czech Republic and Austria