Vliv mentální anorexie na posturu dětí v pubertálním věku - Fňukalová, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2017)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na problematiku mentální anorexie (dále MA) u dětí v pubertálním věku z pohledu vlivu tohoto onemocnění na posturu. Postura odráží nejenom poruchy pohybového aparátu, ale i psychický stav nebo patologické stavy uvnitř organismu. Cílem práce bylo zjistit, jaký vliv má MA na posturu dětí v tomto věku, a dále také navrhnout a uskutečnit terapeutický plán s následným vyhodnocením posturálních změn jednotlivých probandů, ke kterým došlo na základě podstoupení terapie. Praktická část bakalářské práce probíhala formou kvalitativního výzkumu. Výzkumný soubor byl tvořen třemi dívkami a jedním chlapcem ve věku od 11 do 15 let s diagnózou MA. Individuální terapie probíhaly v průběhu jednoho měsíce 2x týdně. Probandi podstoupili vstupní kineziologické vyšetření, na jehož základě byly stanoveny jednotlivé posturální odchylky. Výsledky tohoto vstupního vyšetření poukazují na to, že se u pacientů s MA vyskytují funkční poruchy pohybového aparátu. U každého probanda byl patrný nález svalových dysbalancí, patologického stereotypu dýchání a poruch posturálně stabilizační funkce svalů. Všechny tyto poruchy se následně promítly do způsobu držení těla. Prostřednictvím vstupních informací byl sestaven krátkodobý a dlouhodobý rehabilitační plán individuálně pro každého probanda. Po ukončení terapie bylo provedeno výstupní kineziologické vyšetření a dle jeho výsledků můžeme hodnotit, že po terapii došlo u všech probandů k mírnému zlepšení. Projevila se mírná úprava držení těla. Všichni probandi na konci výzkumu také dosáhli zlepšení zejména v posturální stabilizační funkci svalů. Zvolená terapie byla značně omezená z důvodu režimových opatření na dětském oddělení, ale i tak ji můžeme považovat za efektivní.
The impact of anorexia nervosa on pubescent child´s posture
Keywords: mentální anorexie; děti v pubertálním období; postura; posturální porucha; fyzioterapie; anorexia nervosa; pubescent children; posture; postural disturbances; physiotherapy